Milan Milić (©ARKUS liga)
Milan Milić (©ARKUS liga)

Milan Milić - Vošina "tempirana bomba": Nisam se pokajao što sam se vratio, želim u reprezentaciju

Vreme čitanja: 6min | uto. 15.08.23. | 13:08

„Kad sam dobio poziv Vojvodine, bilo je dileme, da li je to korak nazad. Ne možete da napredujete ako samo trenirate u velikom klubu, na utakmicema se postaje igrač“, rekao je desni bek Novosađana za Mozzart Sport

(od izveštača Mozzart Sporta iz Doboja)

Dugo je Milan Milić bio dečko koji obećava. Sjajne igre u Metaloplastici bile su mu odskočna daska za Nant i jednu od najjačih liga na svetu, ali paklena konkurencija u francuskom klubu, u senci legendarnog Kirila Lazarova, nisu mu doneli napredak. Pokušao je prošle sezone u Zagrebu, ali ni tamo mu nisu verovali, pa se vratio u Srbiju, u redove šampiona Vojvodine.

Izabrane vesti

Sjajni šuter nagovestio je prošle sezone da nije zaboravio da igra rukomet, da može da bude perjanica ne samo Lala nego i naše reprezentacije. Uvek je bio „tu negde“ na širem spisku, ali vreme je da i Orlovi imaju koristi od Aleksandrovčanina.

Teška povreda, prelom ruke, u finišu sezone u Pančevu, u drugom meču polufinala plej-ofa ARKUS lige odvojila su ga dva meseca od terena. Nije bio tu kada su se podizali trofeji, kao šlag na tortu sezone iz snova Lala, ali znaju u taboru srpskog šampiona da imaju „tempiranu bombu“. Mesta za napredak i bum ima na pretek, ova sezona je možda i najvažnija u karijeri Milana Milića. Dobio je konkurenciju u imenjaku Goluboviću iz pančevačkog Dinama. Tandem levorukih rukometaša različitih karakteristika na desnom beku trebalo bi da bude snaga čete Borisa Rojevića.

Povreda je prošlost. Od operacije, 21. maja, prošlo je skoro tri meseca. I dalje 25-godišnji bek oseća posledice, ali to ga neće sprečiti da bude na terenu u Doboju, danas protiv Barselone, ali i narednih dana na 54. TV turniru šampiona.

Vraćam se polako. Nisam još na sto odsto. U dogovoru sa doktorom koji me je operisao polako to podižemo na viši nivo, ali biću na raspolaganju treneru Rojeviću sa bandažom. Zasad, ide sve kao treba i nadam se za nedelju, dve, da će biti i bez toga, kada završim kontrolu posle Doboja“, rekao je Milić na početku razgovora za Mozzart Sport.

Može li da se ponovi prošla sezona?

Bila je zaista iz snova, ali je i ova lepa, Liga Evrope. Veliki zalogaj za nas. Nadam se da ova ekipa može to da iznese na pravi način. Dobili smo pojačanja, sa starosedeocima koji su okosnica tima, verujem da ćemo biti konkurentni u Ligi Evrope. Nadam se prolasku u Top 16. To je naš primarni cilj“.

I vi ste prošle sezone stigli kasnije, nije bilo mnogo vremena za uigravanje. Sada je drugačije. Tim je od prvog dana priprema pre više od tri nedelje na okupu.

To je razlika, to izdvaja ozbiljne ekipe, da već u u maju napraviš tim za narednu sezonu. Sigurno da je lakše treneru, svima... Onda dva, tri meseca praviš planove. Prošle je sve bilo u hodu, ja sam došao u oktobru, Ocvirk takođe, kasnije i Pušica, Aziz u januaru, teško je bilo da pohvataš akcije. Na kraju je sve ispalo dobro. Voleo bi da ponovimo prošlu sezonu“.

Konkurent za mesto u tim u prvom delu prošle sezone bio je Hrvat Marin Buneta, sada je tu Milan Golubović.

Sa Milanom sam igrao na Mediteranskim igrama. Vide se da ima kvalitet, da je mlad, želi da uči, treba mu rada, tek je stigao. Siguran sam de će biti od velike pomoći. Duga je sezona, neće nam biti potrebno 16 igrača nego i 18. Jedna postava ne može da iznese sve, pa nam je svaki igrač važan“.

Da li je Liga Evrope prioritet? Čini se da u domaćem šampionatu nećete imati konkurnenta za titulu?

Nije baš da nemamo konkurenciju. Metaloplastika je jaka, Partizan je pobedio Pelister, ima mladu ekipu. Dinamo svake godine ima velike ambicije. Primarni cilj jeste nam Liga Evrope. Ne želimo da budemo epizodisti, želimo da ostavimo neki trag, da se ustalimo u ovom takmičenju, da ga igramo i sledeće sezone, pa za neku godinu, dve, zašto da ne, pokušamo da dođemo i do Lige šampiona. To je cilj kome treba da stremimo“.

Pratite li rivale u grupnoj fazi Lige Evrope?

Pratio sam nešto, tek treba da pogledam snimke utakmica. Silkeborg je najveće ime. La Rioha, to je španska škola rukometa. Alkaloida više poznajem, pratio sam ga prošle godine, zbog Kirila Lazarova, s kojim sam igrao dve sezone u Nantu. Uz dobru pripremu, taj prvi meč u grupi u Skoplju je možda i presudan za naše ambicije. Ako pobedimo na premijeri, to su dva koraka napred, možda i ključan za prolazak u narednu rundu“.

Verujete li u euforiju u Novom Sadu kao u finišu prošle sezone u EHF kupu, kada je dvorana na Slanoj bari bila premalo da primi sve?

Nadamo se punom dvoranom, lepo je igrati pred navijačima, to te nosi, imaš vetar u leđa. Na mečevima Ligu Evrope sam siguram da će biti puno, ali bih voleo da vidim ispunjene tribine i na domaćim utakmicama, da popularišemo rukomet u Novom Sadu“.

Znalo se od ranije – Milan Milić ima sjajan šut, ali je problem bila odbrana. Da li se to menja?

Kada sam dolazio u Vojvodinu, u razgovoru s Borisem Rojevićem, Markom Vujinom, direktorom Darkom Jevtićem, rekao sam da želim da igram odbranu, da mi je to cilj. Nije lako, ali mislim da ide na bolje. Uz Pušicu i Vukovljaka je lakše, oni nam komanduju, postavljaju nas gde treba, savetuju. U današnjem rukometu odbrana je sve, moraš da igraš u oba pravca“.

Možemo li da očekujemo još bolju Vojvodinu naredne sezone?

Plan je da igramo brže, da više trčimo. Milina je videti naša krila na prijateljskim utakmicama kako ’lete’. Čim se odbraniš, odmah vidiš Vorkapića i Sunajka već na centru. Imali smo i prošle sezone odlična krila, sada je to nadogradnja".

Povreda je došla u zao čas, kada ste uhvatili kontinuitet, ušli u formu. Da li je želja ulazak na velika vrata u reprezentaciju?

Da, uhvatio sam ritam, dobro igrao, i onda se dogodila ta povreda. Odmah posle toga me je selektor Toni Đerona pozvao, bodrio me, rekao mi je da računa na mene. Verujem da ću ovih pet meseci da iskoristim na pravi način i da budem u konkurenciji za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. To mi je velika želje. Žao mi je što se na toj poziciji povredio Jovica Nikolić koji je budućnost srpskog rukometa“.

Posle nešto manje od godinu dana, kako gledate na povratak u Srbiju? Stepenica niže ili ne?

Nisam se pokajao ni u jednom trenutku što sam se vratio. Kada su me zvali iz Vojvodine, bilo je dileme, da li da se vratim, da li je to korak nazad, ali sada mogu da kažem da se nisam pokajao, da sam i napredovao u Voši. Ne možete da napredujete samo ako trenirate u velikom klubu, na utakmicama se postaje igrač“, zaključio je desni bek Novosađana Milan Milić.

TV TURNIRA ŠAMPIONA U DOBOJU

Ponedeljak

Monpelje - Sloga Doboj 44:20 (19:8)

Utorak

17.20: Barselona – Vojvodina

19.10: Al Ahli – Eurofarm Pelister

21.00: Zagreb – Celje

Sreda

15.30: Sloga Doboj – Eurofarm Pelister

17.20: Barselona – Zagreb

19.10: Vojvodina – Celje

21.00: Monpelje – Al Ahli

Čevrtak

15.30: Al Ahli – Sloga Doboj

17.20: Zagreb – Vojvodina

19.10: Monpelje – Eurofarm Pelister

21.00: Celje – Barselona

Petak

10.00: Za 7. mesto

12.00: Za 5. mesto

17.20: Za 3. mesto

20.15: Finale

22.00: Ceremonija zatvaranja TV turnira šampiona



tagovi

RK VojvodinaMilan MilićTV turnir šampiona u Doboju

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara